Diabetes

Bijna 1 miljoen mensen in Nederland lijden aan diabetes. Eén op de vier diabetespatiënten krijgt vroeg of laat te maken krijgt met een voetproblemen. Bij diabetes kunnen er veranderingen optreden in (de werking van) het lichaam die voetproblemen zoals een kwetsbare huid, overmatige eeltvorming en wondjes kunnen veroorzaken. De complicaties van deze voetproblemen kunnen bij diabetici ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en kunnen zelfs leiden tot amputaties. Preventie is bij diabetes daarom van groot belang. Het is voor mensen die diabetes hebben dus belangrijk om regelmatig de voeten te laten controleren.

Neuropathie 
Neuropathie kan de zenuwen beschadigen, waardoor er ongemerkt een verminderd gevoel kan ontstaan. Zo voelt u steentjes in uw schoen of drukplekjes niet meer en kunnen (zelfs onder eelt!) ongemerkt wondjes ontstaan, die moeilijk genezen. Bovendien zijn mensen met diabetes zijn meer vatbaar voor infecties. Als bepaalde zenuwen uitvallen, gaan ook de kleine voetspieren slechter werken. Dit kan leiden tot standsveranderingen in de voet, waardoor drukplekken en dus ook eelt, blaren en wonden kunnen ontstaan. 

Verminderde doorbloeding
Mensen met diabetes hebben een grote kans op een verminderde doorbloeding van en naar de voeten. De toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de voet wordt dan ook minder, waardoor de huid sneller kapot gaat en wondjes langzaam of amper genezen.

Gevoel en doorbloeding
Met een stemvork en een monofilament (een soort kunststof draadje) onderzoeken we het gevoel in de voeten en bepalen we of het gevoel is verminderd. Ook worden de bloedvaten gecontroleerd op een goede doorbloeding.

Mobiliteit gewrichten
Bij diabetes is het is belangrijk om de beweeglijkheid van de voeten te testen. Een beperkte mobiliteit van gewrichten leidt namelijk tot een afwijkend afwikkelpatroon van de voet. Dit zorgt voor een toename van druk bij de stijve gewrichten, bijvoorbeeld onder de grote teen. We onderzoeken of de gewrichten vrij kunnen bewegen en na deze controle kunnen we adviseren en indien nodig behandelen.

Wat controlereert Ingrid Spee Podotherapie?
We controleren de huid op temperatuur, druk- en eeltplekjes en beoordeelt de stand van de voeten. Is er sprake van u een afwijkende stand of druk- en eeltplekken? Dan geven we advies en zonodig behandelen we. Ook kunnen we eventuele hulp- middelen vervaardigen.

Hoe helpt Ingrid Spee Podotherapie u verder?
Na een controle adviseren wij u en dragen we zorg voor de juiste behandeling. We geven u informatie over een optimale verzorging van uw voeten om zo wondjes te voorkomen en bestaande wondjes goed te laten genezen. Maar we kijken bijvoorbeeld ook of uw schoenen geschikt zijn voor uw voeten en de juiste pasvorm hebben.  Bij bestaande wondjes zorgt Ingrid Spee Podotherapie (eventueel samen met andere specialisten) ervoor dat deze zo snel mogelijk genezen of adviseren we u over vervolgbehandelingen.

Web by The Very Little Agency