Sporten

Sporten is niet alleen gezond, maar hoort ook leuk te zijn. Totdat u last krijgt van uw voeten, enkels, knieën of geblesseerd raakt. Meestal heeft u uit enthousiasme uw grenzen overschreden. Maar blessures kan ook ontstaan door een (misschien niet bekende) fysieke beperking. U kunt hierbij denken aan een verkeerde voetstand of looppatroon of aangeboren platvoeten. Podotherapie kan de juiste therapie zijn voor een goed en verantwoord herstel van een blessure. Voor het onderzoeken en behandelen van voetklachten door sporten kunt u ook bij Ingrid Spee Podotherapie terecht.

Mogelijke indicaties voor podotherapie bij sporters: 

Vermoeidheidsklachten anders dan normaal na het sporten.
- Accuut of chronisch achillespees-letsel.
- Enkelklachten als gevolg van (regelmatig) omzwikken.
- Pijn in de hiel. Voorvoetklachten.
- Pijnlijke tenen en/of nagels.
- Eelt- en blaarvorming.
- Knie-, heup- en rugklachten.
- Ontstekingen.

Onderzoek

Om een goede diagnose te stellen, starten we altijd met een onderzoek naar de oorzaak van uw klachten. Zo kijken we naar de bewegingen die u tijdens het sporten maakt. We onderzoeken of uw blessure het gevolg is van een verkeerde techniek of bijvoorbeeld van een beperking in spieren en/of banden. Ook kijken we naar de gehele keten van gewrichten, spieren, banden en pezen die u gebruikt bij het sporten. Dit gaat verder dan alleen uw voet, want bij sporten gebruikt u meestal het hele bewegingsapparaat: voet, enkel, knie, heup, rug, hoofd en armen.

Het kan zo zijn dat een standaard sportuitrusting niet geschikt is voor u. Daarom onderzoeken we ook uw sportschoenen, -kleding en –uitrusting. Zo krijgen we dan een goed beeld van uw bewegingen als u uw schoenen (en eventuele beschermende kleding) draagt en uw uitrusting (bijvoorbeeld hockeystick, tennisracket of golfclub) gebruikt. Bij een mobiliteitsonderzoek onderzoeken we de beweeglijkheid van de gewrichten van uw voet, knieën en lage rug en bekijken we of er beperkingen zijn en in welke mate.

De behandeling

Na het onderzoek stellen we in overleg met u een behandeling op maat voor u op. De behandelingen kunnen bestaan uit:
- Sport-podotherapeutische zolen om de druk onder uw voet te verminderen of de stand van uw voet te verbeteren.
- Kleine aanpassingen aan uw confectie- of sportschoeisel.
- Schoenadvies voor de geschikte schoen met de juiste pasvorm voor uw voeten.
- Vilttherapieën en taping bij accuut letsel.
- Een (teen)orthese om de stand van uw tenen te corrigeren, drukplekjes en wrijving van uw tenen te voorkomen/verminderen.
- Mobiliseren van de voet om de verminderde beweeglijkheid van uw voet te voorkomen/verbeteren.
- Nagelbeugel en nagelprothese bij ingegroeide of kromme nagels. 

- Voorlichting en advies. Immers waneer u weet wat goed is voor uw voeten, kunt u beter maatregelen nemen om klachten of blessures te voorkomen.

Misschien vindt u dit ook interessant: 
Web by The Very Little Agency